Niestety jest z nimi troszkę pracy ale efekt wyśmienity.
Zaczynamy od budyniu ponieważ musi wystygnąć.
Budyń:
- 8 śliwek (lub brzoskwiń, jabłek)-ja dałam mrożone połówki śliwek
- 375 ml (1,5 szkl) mleka ( 250ml+ 125ml)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml)
- 1 żółtko (białko + odrobina wody posłuży do posmarowania rogalików)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Zagotować 250 ml mleka, masło i cukier.
Do pozostałego mleka dodać żółtko, mąkę, budyń. Wymieszać.
Do gotującego mleka wlać budyń i ugotować. Wystudzić.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 35 g drożdży
- 170 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 żółtka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 160 g cukru (ponad pół szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Do miseczki dać drożdże, jogurt, 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić na parę minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i sól.
Dodać żółtka, letnie mleko z roztopionym masłem, zaczyn i wyrobić.
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na ok 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie to dzielimy je na 3 części.
Należy je rozwałkować jak pizzę i podzielić w ten sposób aby utworzyły się trójkąty.
Na każdym trójkącie układamy przy szerszej krawędzi budyń i śliwkę. Zawijamy w stronę wąskiej części i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min.
Smarujemy rogale białkiem i pieczemy ok 17 min w 190 stopniach.
SMACZNEGO :)
Zaprosiłabyś, to nie...
OdpowiedzUsuńAleż Monisiu, Ciebie zawsze :)
Usuń